Skip to main content

Νέα δημόσια διαβούλευση της ΕΕ

Man Signing

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) είναι το κύριο μέσο που έχουν στη διάθεσή τους οι χώρες της ΕΕ για επενδύσεις στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη δια βίου μάθηση, γνωστός και ως θεματικός στόχος δέκα (ΘΣ10).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να συγκεντρώσει τις απόψεις των πολιτών και όλων των ενδιαφερόμενων μερών για τις σχετικές δράσεις που υλοποιήθηκαν από το 2014 με την υποστήριξη του ΕΚΤ, ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση.

Οι πληροφορίες που θα συλλεχθούν θα χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που επιτεύχθηκαν την περίοδο 2014-2018. Θα βοηθήσουν επίσης την Επιτροπή να αντλήσει διδάγματα σχετικά με το πώς μπορούν να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες αυτές στο μέλλον, ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές και εστιασμένες.

Μεταξύ άλλων θεμάτων, θα αξιολογηθεί η επιτυχία των πρωτοβουλιών της ΕΕ για τη μείωση και την πρόληψη της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, για την προώθηση της ίσης πρόσβασης στην εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση για όλους, για τη στήριξη της επαγγελματικής κατάρτισης και για τη βελτίωση της ποιότητας, της αποδοτικότητας και της πρόσβασης στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Θα προσδιοριστεί επίσης ποιο είδος στήριξης υπήρξε το πλέον αποτελεσματικό.

Ποιοι συμμετέχουν?
Στη διαβούλευση καλούνται να συμμετάσχουν:

  • Όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν ή έχουν λάβει στήριξη από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο όσον αφορά δράσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης.
  • Φορείς που συμμετέχουν στη διαχείριση προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, όπως διαχειριστικές αρχές, ενδιάμεσοι φορείς διαχείρισης, μέλη επιτροπών παρακολούθησης.
  • Φορείς που συμμετέχουν στην υλοποίηση των δράσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου ως δικαιούχοι ή εταίροι των έργων: δημόσιοι φορείς, εκπαιδευτικά ιδρύματα, ΜΚΟ, δήμοι.
  • Κάθε φορέας και κάθε πολίτης που δραστηριοποιείται στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

Πώς να συμμετάσχετε;
Συμπληρώνοντας το σχετικό ερωτηματολόγιο. Η διαβούλευση είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ και θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου 2020.